Domaće tiskare sve više uviđaju važnost PSO-a

Nakon punih 6 godina bavljenja pripremom ofset tiskara za certifikaciju prema programu PSO "Process Standard Offset" kojeg su razvili njemački FOGRA institut za razvoj i unaprijeđenje grafičke industrije, te njemačka udruga tiskara „bvdm“, Dean Tolp, jedini certificirani fogra partner u Hrvatskoj, prenosi svoja korisna iskustva s terena.

Prije šest godina, točnije 2011. godine kada sam postao ovlašteni Fogra partner za pripremu tiskare za certifikaciju te pružanje podrške s ciljem unaprijeđenja proizvodnih procesa, broj zainteresiranih bio je vrlo mali. U to vrijeme jedina certificirana tiskara bila je Radin Print i to za rotacijski segment. Mnogi su se sramežljivo pitali trebaju li krenuti u to, što uopće znači certifikacija, koji je postupak i kakva je, na kraju krajeva, korist od svega. Uz sav moj angažman uložen promociju i isticanje važnosti i benefita certifikacije kroz različite radionice, osobne kontakte i predavanja, odziv je bio vrlo mali. U to vrijeme čak nisam bio jedini partner FOGRE iz Hrvatske, no zbog slabog interesa ostali kolege ubrzo su se povukli i nisu se dalje recertificirali. Ubrzo sam ostao jedini. Od 2011. pa do polovice 2013. godine, točnije do ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, imao sam dva projekta pripreme tiskare za standardizaciju, ali bez same certifikacije.

Europa zahtjeva ispunjenje standarda

Ulaskom Hrvatske u EU tiskare su počele intenzivnije izvoziti pa se samim time pojavila i potreba za certifikacijom. Tenderi koji dolaze iz EU kao jedan od uvjeta imaju izradu, odnosno tisak proizvoda prema standardu za grafičku industriju koji možete dokazati jedino certifikatom. Sve se pokrenulo 2014. godine certifikacijom tiskare Printera grupa i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) koje su ove godine i recertificirane. Od ove godine još su dvije tiskare u postupku dobivanja certifikata - Kerschoffset Zagreb i Grafički Zavod Hrvatske. Upita je sve više i drago mi je da mogu reči da su i tiskare napokon uvidjele korist i prednosti standardizacije te dobivanja certifikata. Process Standard Offset (PSO) je industrijski orijentiran opis i standardizirani postupak za izradu tiskanih proizvoda u skladu s međunarodnim standardom serije ISO 12647. Revizijom iz 2013. godine dogodile su se određene promjene koje značajno utječu i na finalni proizvod i na sam proces. Najvažnija promjena odnose se na karateristike ofset tiska na premaznim i nepremaznim materijalima - Fogra 51 i Fogra 52. One su donijele nove vrijednosti punih tonova primarnih boja te nove ciljane vrijednosti prirasta raster tonskih vrijednosti. Novost je i probni otisak u skladu s Fogrom 51 i 52 te nove tolerance za provjeru ispravnosti probnog otiska. Mjerenje i zadovoljavanje uvjeta rasvjete u skladu s normom ISO 3664:2009 obvezno je za dobivanje certifikata. U odjelu grafičke pripreme novost su novi icc profili, PSOcoated_v3.icc i PSOuncoated_ v3.icc.

Sve je jasno definirano

Da bi tiskara dobila certifikat PSO mora zadovoljiti određene kriterije te uspješno riješiti zadatke koji se pred nju stavljaju. Važno je napomenuti da tiskara ne certificira samo stroj, nego cjelokupno poslovanje te time dokazuje da isporučuje proizvode sukladno pravilima grafičke struke opisane u normi ISO 12467-2, neovisno na kojem se stroju tiska. Važno je istaknuti i da tiskara svake dvije godine mora napraviti recertifikaciju, a nakon godinu dana međutest. Korištenjem PSO-a jamčite kvalitetu izrade, od stvaranja datoteke do gotovog otisnutog proizvoda. PSO opisuje koji su odgovarajući mjerni uređaji i kontrolne metode kojima se proizvodni proces može nadzirati, voditi i dokazati. To uključuje mjerne uređaje sa spektroskopskim i denzitometrijskim postavkama, kao i odgovarajuće ispitne elemente (npr. kontrolni strip). Nadalje, PSO postavlja nominalne vrijednosti i tolerancije za tisak na modernim proizvodnim materijalima, pokazujući što je razumno i ostvarivo. Cilj je osigurati što učinkovitiji proizvodni proces uz istovremeno osiguranje predvidljive kvalitete boja, od pripreme do krajnjeg proizvoda.

Najčešći problemi

Najčešći problemi s kojima sam se suretao prilikom savjetovanja tiskara bili su u odjelu grafičke pripreme, a vezani uz pripremu datoteka koje tiskare dobivaju te uvjete rasvjete. Manji problemi, ali ne zanemarivi, bili su vezani uz radni tijek (workflow), probni otisak, mjerne uređaje i upravljanje bojama. U odjelu tiska najveći problem je kontrola i korekcija nanosa boje na stroju, mjerenje boje, uvjeti na stroju i pogonu te praćenje i korekcija prirasta raster tonskih vrijednosti. Također, čest nedostatak u procesu tiska su uvjeti rasvjete, podloga na kojoj se mjeri, otisak te tehnička ispravnost stroja. Povrh svega standardizaciju proizvodnje može jako uzdrmati nabava ukoliko se mijenjaju sirovine i repromaterijal bez kontrole kvalitete te ako se unutar jedne godine više puta mijenja proizvođača što utječe na stabilnost proizvodnog procesa. No, sve se to može unaprijediti i poboljšati ako postoji dobra volja i jasan cilj. Za sva dodatna pitanja oko standardizacije i certifikacije slobodno se javite na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Tagovi: Standardizacija

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.