Process Standard Digital - PSD

Predvidljiva kvaliteta ispisa za male i velike formate digitalnog tiska

Svaka tvrtka, koja se bavi digitalnim tiskom, predana je visokoj kvaliteti svog proizvoda. Osnovni preduvjet za to je korištenje značajnih pravila ili standarda. U standardizaciji se često razlikuju specifikacije cilja i potrebnih (procesnih) koraka za postizanje tog cilja. Dobar primjer za to je PSO – Process Standard Offset, koji se uspješno primjenjuje godinama.

Industrijske smjernice u rasponu od kreiranja datoteke pa sve do digitalnog otiska opisane su u PSD – Process Standard Digital koji je danas potrebniji no ikad. Fokus PSD-a leži u razumijevanju i kontroli tijeka rada s ciljem predvidljivosti rezultata ispisa. Kako bi se to postiglo, potrebne su dvije komponente - kompetentno osoblje i odgovarajući mjerni instrumenti s jedne strane i međusobno djelovanje važnih ISO, nacionalnih i de facto standarda s druge strane. Stoga, nije jedan standard u prednosti, već skup standarda koji se trebaju primjenjivati zajedno, kao što je ISO 3664 za procjenu slike, ISO 15311 za ocjenu kvalitete tinte na papiru, ISO 13655 za mjerenje boje i ISO 14861 za visoko kvalitetan monitorski proof.

PSD ima tri glavna cilja

  1. Kontrola otiska - ponovljivost

Različiti otisci bit će provjereni u usporedbi sa poznatim ili konstantnim otiskom. PSD daje smjernice za kontinuiranu kontrolu procesa određivanjem uvjeta za potrebna izvješća o kontroli kvalitete.

  1. Vjernost boja na otisku

Drugi cilj je dosljedna kolorna komunikacija u svrhu postizanja vjerne slike reprodukcije. Vođena motom "ispis očekivanog", tiskara orijentirana prema kvaliteti je prva koja razumije potrebe i očekivanja svojih klijenata, te je u mogućnosti ispuniti ta očekivanja. U tom svjetlu PSD proširuje uspostavljene načine kolorne reprodukcije tj. apsolutne reprodukcije koja se naziva "Side by side"

 što znači da se uzorak uspoređuje sa digitalnim isprintom jedan do drugog. Ovdje PSD pruža okvir (proračunske tablice i smjernice korisniku) za evaluaciju otiska na jednostavan način. Nadalje, pruža smjernice kako se nositi sa spot bojama i podlogama s velikom količinom optičke bjeline.

  1. Workflow koji zadovoljava PDF / -X

Treće, cijeli tijek rada je podređen kritičkom proučavanju njegove sposobnosti pružanja održivog uspjeha u kontinuiranoj kvaliteti ispisa i vjernosti boja. Ovdje PSD nudi smjernice za stvaranje, pretpregled i obradu dokumenata temeljenih na PDF-u. Standardizacija ne znači da materijali poput podloga, tinte, tonera ili strojeva moraju biti ograničeni. Naprotiv, Fogra PSD teži ka praktičnom pojednostavljivanju raličitosti materijala i procesa u uvjetima stroge i ponovljive kvalitete otiska. 

Tek tada je moguće identificirati prikladne "kombinacije" odnosa RIP-a i sustava upravljanja bojom, te podloge, tinte ili tonera i tiskare.

Izdavačka industrija stalno se mijenja. Nove tehnike digitalnog tiska ulaze na tržište, standardi se i dalje razvijaju ili revidiraju; elektronički mediji omogućuju tiskarama da postanu davatelji komunikacijskih usluga. To podrazumijeva složenije procese i povezane interakcije. Da bi se takve promjene postigle, PSD je dizajniran kao "živi dokument".

Ciljna skupina

Process Standard Digital prvenstveno je usmjeren na tiskare aktivne u digitalnom tisku malog i velikog formata. Dok tržište malog formata pokriva elektrofotografske postupke i inkjet sustave, veliki format uglavnom koristi inkjet tehnologiju. Nadalje, PSD je namijenjen korisnicima kojima je potrebna nepristrana informacija o prednostima i nedostacima procesa digitalnog tiska, te o strojevima koje proizvođači plasiraju na tržište digitalnog tiska. Uobičajeni industrijski zahtjevi i smjernice pomažu pri stvaranju dokumenata unaprijed spremnih za tisak, a također i kod pregovora s tiskarama, te donošenju odluka temeljenih na kvalitetnim informacijama, a ne na pretpostavkama. Osim toga  pomaže i u izbjegavanju nerealnih zahtjeva. PSD trenutno nije primjenjiv na aspekte povezane s grafičkom doradom, kao niti na zahtjeve zaštite okoliša i održivog razvoja.

Za dodatne informacije vezano za PSD slobodno kontaktirajte trenutno jedinog certificiranog FOGRA partnera iz Hrvatske:

Dean Tolp - E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - M: +385 91 472 3454

IMG 0531

Natječaj iz EU fondova

Nastavno na tematiku obavještavamo da se raspisuje natječaj putem kojega će se potpore dodijeliti malim i srednjim poduzetnicima za certifikaciju poduzeća, a u skladu sa zahtjevima međunarodno prihvaćenih normi. Pod certifikacijom se podrazumijeva potvrđivanje koje provodi treća strana, a odnosi se isključivo na procese i sustave (ne na proizvode).

Natječaj je otvoren od 11.06.2018. do 29.06.2020. ili do iskorištenja sredstava.
Ukupan iznos raspoloživih potpora iznosi 38.000.000 kuna.
Maksimalna potpora po projektu iznosi 380.000 kuna.
Minimalna potpora iznosi 50.000 kuna.

Više o natječaju pročitajte na linku EU FONDOVI, a za dodatne informacije slobodno kontaktirajte stalnu sudsku vještakinju za financije, računovodstvo i poreze, te dugogodišnju suradnicu i savjetnicu tvrtke GRAFIKnet:
dr.sc. Valentina Salaj Ćetković - E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - M: +385 95 200 2000 - W: www.valzor.hr

Tagovi: Podrška, Standardizacija

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.