Uvođenje Fogra PSO standarda ruši predrasude i otvara vrata europskog tržišta

Lider na makedonskom tržištu ofsetnog tiska, tvrtka Bato&Divajn d.o.o. iz Skopja posluje više od 26 godina, a svojim inovativnim proizvodima privlače pažnju klijenata iz regije, ali i onih iz zapadne Europe. Širenje proizvodnog programa na segment kartonske ambalaže (prvenstveno za farmaceutsku, medicinsku, prehrambenu i kozmetičku industriju) te česte posjete zapadnoeuropskim sajmovima i sve veći udio izvoza u poslovanju donijeli su sa sobom nove zahtjeve za kvalitetom, optimizacijom i standardizacijom proizvodnje.

Krajem 2018. godine završen je proces certifikacije ove ofsetne tiskare po standardu Fogra instituta (PSO - ProcessStandard Offset) te je Bato&Divajn d.o.o. postala prva tiskara u Makedoniji i jedna od 260 tiskara u svijetu koja je svoj proizvodni proces certificirala po Fogra PSO standardu.

Za obuku osoblja, instalaciju opreme i uvođenje standarda pobrinula se zagrebačka tvrtka Grafik.net d.o.o., a projekt certifikacije vodio je naš Dean Tolp, certificirani Fogra PSO i Fogra PSD partner iz Hrvatske iza kojeg stoji pet certificiranih i recertificiranih ofsetnih tiskara u regiji.

U razgovoru s ključnim osobama iz menadžmenta, grafičke pripreme, tiska i kontrole kvalitete u tvrtki Bato&Divajn d.o.o. upoznali smo se s glavnim razlozima radi kojih su se odlučili za certificiranje i njegovim glavnim prednostima.

Koje segmente grafičke proizvodnje danas pokriva Bato&Divajn i na koji su način misija i vizija vašeg poslovanja i odnosa prema klijentima povezani s uvođenjem standardizacije u poslovanje?

Kostadin Andov: Prije 26 godina osnivač i vlasnik naše tvrtke, g. Zoran Rosomanov, postavio je prve DTP stanice i počeo dizajnirati i kreirati različita grafička i animirana rješenja za domaće i inozemne klijente, kao što su korporativni materijali, vizual na brending rješenja, dizajn proizvoda, reklamne kampanje, POS, itd. Kako bi se zaokružio cijeli kreativni proces od ideje do konačnog proizvoda shvatio je da trebamo tiskaru kako bismo sve svoje kreacije pretvorili u stvarnost i to nudeći klijentima full support i rješenja po načelu "ključ u ruku" u svakom procesu. Stoga je počeo stjecati know-how, graditi svoj stručni tim i ulagati u vrhunsku tehnologiju ofsetnog tiska. Danas je naša tvrtka Bato&Divajn izrasla u tehnološki naprednu full-service tiskaru koja integrira tehnologije ofseta, flexo, digitalnog i sigurnosnog tiska. Poznati smo po svojoj, inovaciji, kreativnosti i dosljednoj visokoj kvaliteti među brojnim renomiranim nacionalnim i multinacionalnim tvrtkama koje nam već godinama ukazuju povjerenje sa svojim brendovima. U segmentu komercijalnog tiska danas proizvodimo široki asortiman proizvoda poput POS-a, tiskanog materijala za reklamne kampanja, knjiga, brošura, rokovnika, kalendara, vrećica i sl. Naša divizija za industrijski tisak specijalizirana je za razvoj i proizvodnju raznih kartonskih pakiranja za brojne industrije, kao što su farmaceutska, kozmetička, prehrambena, telekomunikacijska i duhanska industrija te etiketa za hranu i piće, proizvode sa sigurnosnim tiskom, etikete s trošarinama i rješenja za naplatu. Prvi smo u Makedoniji uveli ispis billing sistema i sigurnosni tisak, a 2015. godine uvodimo i fleksotisak iz role za etikete i blister folije za lijekove. Uz to imamo zatvoren proces proizvodnje kartonske ambalaže koji podrazumijeva tisak, štancanje i lijepljenje. Cilj nam je za naše klijente biti one-stop-shop u pružanju kompletne usluge i realizacije grafičkog proizvoda. Nije slučajno da su najbolji domaći i međunarodni klijenti godinama s nama.

Tiskara Bato&Divajn oduvijek je bila ukorak s vremenom i težila je razvoju u skladu s zapadnoeuropskim standardima. Naša vizija razvoja usmjerena je na stalni prosperitet, a iza nas je više od 25 godina uspješnog poslovanja, kako na makedonskom tako i na inozemnom tržištu. Prva smo tiskara u Makedoniji koja je prije pet godina implementirala FSC standard, a sada smo prvi koji su uspješno uveli Fogra PSO standard. Trenutačno imamo šest implementiranih standarda: ISO (9001, 14001, 18001, 27001), FSC standard i od sada Fogra PSO standard - što samo potvrđuje našu odlučnost da poslove za naše klijente odrađujemo s velikom profesionalnošću i vrhunskom kvalitetom.

Po čemu je Bato&Divajn prepoznat među klijentima te kako ocjenjujte svoju poziciju na regionalnom i globalnom tržištu?

Kostadin Andov: Glavni simbol prepoznatljivosti tvrtke Bato&Divajn među klijentima je kvaliteta našeg proizvoda i to je ono po čemu smo stepenicu iznad konkurencije. U našoj tvrtki ne postoji “ne” kao odgovor na upit ili zahtjev klijenta i uvijek pronađemo način kako realizirati proizvod ili aplikaciju. Dugogodišnji klijenti s kojima poslujemo su lideri u svojim branšama poput Alkaloida i Tikveša te regionalnih banaka i telekom kompanija.

Od 2011. Bato&Divajn fokusiran je i na izvoz koji od tada svake godine dvostruko raste. Danas izvozimo u Austriju, Njemačku, Francusku, Švedsku i Nizozemsku i druge zapadnoeuropske zemlje, a svake godine izlažemo na sajmovima promotivnih proizvoda i ambalaže kao što su: PSI, Paperworld, Fachpack, CTCO i drugi. Na ovim sajmovima izlažemo kompleksnije proizvode poput unikatnih promotivnih materijala, luksuznih kutija za kozmetičku industriju s različitim efektima u tisku i doradi te ambalažu za medicinske i farmaceutske proizvode.

Reakcije stranih tržišta su izvrsne, što potvrđuju i poslovni rezultati. Cilj nam je kroz dvije godine dosegnuti izvoz na razini 50% našeg poslovanja.

BATO DIVAJN 072

Što za vas i vaše klijente znači uvođenje Fogra PSO standarda? Koje glavne prednosti možete istaknuti nakon njegova uvođenja s aspekta pripreme, tiska te ekonomske strane?

Kostadin Andov: Fogra PSO standard nam donosi dosta benefita. Primjerice, do sada smo imali situacije kada klijent treba ovjeriti otisak koji je već u “stroju” ili traži uzorak čija izrada u ofsetu zahtjeva vrijeme i dodatne troškove jer je potrebno izraditi veći broja proba u ofsetu. Sada na odobrenje klijentu šaljemo digitalno otisnut probni otisak (proof print) u koji imamo potpuno povjerenje jer je dio našeg proizvodnog procesa i znamo da će otisak naklade biti identičan.

S jedne strane vjerujemo i u vlastite procese i nema više “lutanja” i gubljenja vremena i novca prije tiska naklade, a s druge strane klijent ima povjerenje u to da će naklada odgovarati dogovorenoj pripremi.

Glavni razlog za uvođenje Fogra PSO standarda došao je zbog zahtjeva farmaceutske industrije, ali se odnosi na sve proizvode otisnute u ofsetu, bez obzira na to iz koje branše je klijent.

Efektivno, proces najviše pomaže radnicima na strojevima da lakše postignu traženi otisak. Kada koristite mjerne instrumente i imate definirani proces, onda objektivno možete reći je li otisak dobar ili ne. Prije uvođenja standarda ova prosudba je uvijek bila subjektivna, a sada mjerenjem na stroju možemo potvrditi odstupanja i podesiti stroj kako bismo dobili željeni rezultat.

Mogu zaključiti da je najbitnije što smo dobili ovim certifikatom - znanje. Od pripreme preko menadžmenta do radnika na strojevima, znanje je ono što je kroz uvođenje Fogra PSO standarda dovelo do značajnog unapređenja našeg proizvodnog procesa.

Aleksandar Peovski: U odjelu pripreme usvojili smo puno naprednih znanja i noviteta vezanih uz korištenje profila, konverziju između prostora boja, izradu probnih otisaka, ali i o izazovima s kojima se susreću kolege u tisku. Naučili smo kako dalje unaprijediti procese u pogledu izrade priprema, montaže, kalibracije i koordinacije s odjelom tiska.

Ljupčo Dimovski: Više od 10 godina radim kao strojar i u tom sam se razdoblju susretao s raznim problemima i zahtjevima za kvalitetnim otiskom. Uspijevao sam dobiti rezultate koji zadovoljavaju zahtjeve klijenata, ali na način koji je od mene tražio velik trud, a sada znam da se taj rezultat može postići puno jednostavnije. To je zapravo ono glavno što Fogra PSO donosi nama operativcima - kraći i lakši put do dobrog otiska.

Mogućnosti daljnjeg mjerenja, sljedivosti i unapređivanje rezultata tiska dodatni je benefit u postizanju što većeg zadovoljstva naših klijenta i istovremeno ostvarivanje održive proizvodnje. Naša interna komunikacija, kao i komunikacija s klijentima je unaprijeđena, a razlog tome je to što sada otisak možemo još detaljnije mjeriti - što znači da ga možemo i dodatno kontrolirati.

Riste Malinovski: S ekonomskog aspekta ono što je već tijekom uvođenja standarda vidljivo jest optimizacija vremena i materijala potrebnog da bi se posao pripremio za otiskivanje naklade. Primjerice, priprema stroja koja je prije trajala i do sat vremena sada je gotova za petnaestak minuta. Smanjio se i broj posjeta klijenata koji žele prije proizvodnje kontrolirati otisak.

Fogra PSO standard također predstavlja dodanu vrijednost našim inozemnim klijentima u pogledu vrhunske kvalitete koju su navikli dobiti od nas.

BATO DIVAJN 083

Kakvu je ulogu prilikom uvođenja standarda imao g. Dean Tolp, njegov tim i tvrtka Grafik.net?

Kostadin Andov: Mogu reći da smo 7-8 mjeseci tijekom pripreme za certifikaciju imali konzultanta, a sada imamo doživotnog prijatelja. Komunikacija s g. Deanom i predavanja koja je držao njegov tim bila su na visokom nivou. Moramo se zahvaliti i našoj tvrtki Bato&Divajn i vlasniku g. Zoranu Rosomanovu koji je omogućio da budemo dio ovog projekta.

Tijekom ovog procesa izgradili smo dobar odnos i povjerenje u usluge tvrtke Grafik.net i znam da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti.

Riste Malinovski: Kako su prolazile obuke sve bolje smo se upoznavali s predavačima, a i s Fogra PSO standardom i uvidjeli smo da je to točno ono što nam treba. Komunikacija s g. Deanom Tolpom prilikom procesa implementacije bila je fenomenalna i imamo samo pozitivne dojmove. Za sve tekuće probleme koji su se u procesu pojavili mogli smo mu se obratiti i za budućnost smo izgradili dobar odnos i povjerenje, tako da ćemo sigurno nastaviti suradnju.

Jeste li u potpunosti bili spremni za uvođenje PSO standarda ili su bile potrebne prilagodbe i dodatna ulaganja?

Kostadin Andov: Tehnološki smo i prije certifikacije bili na visokom nivou opremljenosti i smatram da smo od svih tiskara u Makedoniji bili najspremniji za uvođenje Fogra PSO standarda. Ono što je nedostajalo zapravo je svojevrsni fine-tuning našeg pogona, povezivanje pripreme i tiska uz korištenje adekvatne mjerne opreme i novousvojenih znanja. Konkretno, nisu bila potrebna ulaganja u nove tiskarske strojeve, nego samo u opremu za izradu probnih otisaka (proofing), rasvjetu i mjernu opremu te znanje.

BATO DIVAJN 105

Što uvođenje PSO standarda znači za povjerenje klijenata u kvalitetu proizvoda i opći imidž tvrtke?

Kostadin Andov: Naša praktična znanja kroz Fogra PSO standard nadogradili smo s teorijskim i sada imamo certifikat koji samo potvrđuje našu kvalitetu koju kupci već poznaju. Sada kada smo certificirani dodatno garantiramo kvalitetu i konzistentnost proizvoda.

Fogra PSO standard je i pokazatelj ozbiljnosti tvrtke i pristupa poslovanju jer smo jedna od 260 tiskara u svijetu i prva u Makedoniji koja je certificirana po ovom standardu.

Na zapadnim tržištima Fogra PSO uvelike nam pomaže jer ruši predrasude i otvara vrata novih kupaca. Naš imidž uvijek je bio onaj tržišnog lidera, a Fogra PSO samo potvrđuje našu poziciju.

BATO DIVAJN 201

BATO DIVAJN 222

Tagovi: Podrška, Standardizacija

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.