Prva tiskara u Hrvatskoj i regiji certificirana prema Fogra PSD (Process Standard Digital)

Nakon nekoliko mjeseci priprema, usavršavanja i vježbi Srđan Štern vlasnik Grafičkog studija 5do12 uspješno je položio sve Fogra testove i zadovoljio svim gore spomenutim zahtjevima (čak i više od toga), te u siječnju 2021. godine postao ponosni vlasnik Fogra PSD certifikata.

Process Standard Digital (PSD) razvila je Fogra. To je opis industrijski orijentiranih i standardiziranih postupaka za stvaranje digitalnih otisaka. Korištenjem PSD certifikata pružatelj usluge (digitalna tiskara) može dokazati svoj pristup provjeri kvalitete i cjelovito razumijevanje digitalnog tiska.

Za dobivanje PSD certifikata tiskara mora dokazati da je stručnjak u digitalnom tisku; drugim riječima:

  • mora znati upravljati sa ulaznim datotekama kroz njihovu provjeru ispravnosti prema zahtjevima struke i kolornu transformaciju ako je potrebno
  • mora znati mogućnosti vlastitog workflowa za digitalni tisak kako bi se na vrijeme mogao predvidjeti mogući problem i znati kako ga riješiti
  • mora znati sve o upravljanju bojama kroz izradu odgovarajućih ICC profila na printeru, te njihovom usporedbom sa željnim prostorom boja
  • mora biti opremljena mjernim instrumentima za boju i kabinetom sa kontroliranim i propisanim uvjetima rasvjete za grafičku industriju
  • mora moći kontrolirati svoje digitalne otiske i dokazati kvalitetu tako što će otisak biti unutar zadanih toleranci u tri razine kvalitete A, B ili C

„U zahtjevnoj i izazovnoj situaciji s korona virusom, te svim mjerama kojih smo se svo vrijeme edukacije i priprema pridržavali i prilagođavali, ono što je ipak obilježilo ovaj projekt je sam dan certifikacije 29.12.2020. kada nas je dobro protresao do sad najsnažniji potres pored Petrinje. Neugodni događaj malo je odgodio datum polaganja, ali uz dobru organizaciju sve teškoće su svladane i cilj ispunjen na vrijeme.“  podsjeća se Dean Tolp.

IMG 20210204 102641

U nastavku prenosimo kratki intervju sa Srđanom Šternom, njegov osvrt na cijeli proces standardizacije, te planove za budućnost.

Kada je osnovan Grafički studio 5do12 i kako je tekao njegov razvoj kroz povijest?

Grafički studio 5do12 osnovan je na obiteljskoj tradiciji – otac i stric su imali offsetnu tiskaru Stern-grafika od 1988. g., a u sadašnji prostor studija preselili su početkom 90-tih.

Tokom školovanja pomagao sam u Stern-grafici da bih kasnije osnovao obrt sa dvoje kolega, a 2008 g. sam osnovao Grafički studio 5do12 s namjerom da pređemo u potpunosti na digitalnu tehnologiju koja klijentima osigurava tisak manjih naklada po potrebi (print on demand) čime se izbjegava skladištenje velikih otisnutih naklada i omogućava varijabilni tisak - svaki arak može biti različiti. To je pristup koji vidim kao budućnost naše firme i proširivanje proizvodnje na ambalažne proizvode i tisak etiketa.

Koje segmente grafičke proizvodnje danas pokrivate?

Pokrivamo sve vrste digitalnog tiska, kao i offset tisak, te razne specijalne tehnike tiska u vlastitoj proizvodnji ali i u suradnji s brojnim kooperantima s kojima imamo veoma dobru višegodišnju poslovno-tehničku suradnju izgrađenu na čvrstim temeljima godina i godina provedenih u struci i na tržištu.

Koji su glavni razlozi za vašu certifikaciju po FOGRA PSD standardu?

U neformalnim razgovorima na kavici sa susjedima i prijateljima grafičarima u kvartu na Trnju, došao sam na ideju, kada već radim po standardima struke, zašto se ne bih prijavio za certifikaciju FOGRA PSD i položio ispit. Nakon toga sam posjetio jednu stručnu radionicu koju je organiziralo Udruženje grafičko-prerađivačke industrije pri HGK u suradnji sa Grafik.net-om, na kojoj je jedna od tema bila i Fogra PSD standardizacija, i tada je pala odluka. Samom certifikacijom smo dodatno unaprijedili kvalitetu proizvodnje i dobili upravo kvalitetu tiskanih materijala kojoj smo težili. Ta konstantna kvaliteta otiska na različitim papirima je upravo razlog za odluku o certifikaciji prema FOGRA PSD standardu.

Što FOGRA PSD znači za vas i za vaše klijente?

FOGRA PSD certifikacija donosi nam na prvom mjestu sigurnost da će otisnuti materijali biti unutar FOGRA standarda i uvijek što vjernije reproducirani. Svakako kvaliteta je uvijek na prvom mjestu i to je naša filozofija bez obzira o kojem se proizvodu radi. Upravo dobiveni FOGRA PSD certifikat to i dokazuje i svakako će nam omogućiti postizanje još konzistentnije kvalitete otiska, a klijentima također garantira da će njihov otisnuti proizvod biti jednak sada ili ako se ponavlja za nekoliko mjeseci ili pak godinu dana.

Kako je tekao proces pripreme za certifikaciju?

Vrlo profesionalno od početka do kraja projekta koji je vođen sa prodajne strane Grafik.net-a od Antonia Zadre (inače moj kolega sa Grafičkog fakulteta) koji je vodio brigu o rokovima i cjelokupnoj prodajnoj dokumentaciji, ugovorima, pripremi dokumentacije za EU fondove, apliciranje na javnu nabavu pa sve do finaliziranja projekta.

Sa stručne strane surađivao sam sa Deanom Tolpom koji je svojom edukacijskom sposobnosti i stručnosti uvelike doprinjeo postizanju visokih rezultata pri dobivanju FOGRA PSD certifikata. Imali smo i nekih neplaniranih problema zbog korona virusa, a i potresa baš na sam dan polaganja zadnjeg ispita, no sve je uspješno završeno s voljom i na vrijeme.

Koja je glavna prednost uvođenja PSD standarda s ekonomske strane?

Osim sigurnosti koju nam daje certifikat odnosno cijeli proces certifikacije kada se radi o kvaliteti tiskanih materijala, tu je i značajan manjak makulature koji dovodi do smanjenja troškova i ubrzava vrijeme dobivanja željenih rezultata.

Planirate li nastavak suradnje s tvrtkom Grafik.net i na koji način?

Planovi su veliki i svakako vjerujem u daljnju suradnji s Grafik.net-om koji ima široku paletu proizvoda u specifičnim područjima dobavljača i osiguravatelja servisnih usluga, te daljnjem bliskom kontaktu a kolegom Antoniom Zadrom koji nam je u tom području uvijek na raspolaganju.

IMG 20210204 102045

Tagovi: Standardizacija

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.