POTPISAN UGOVOR ZA NABAVU PAMETNIH RJEŠENJA KROZ PROJEKT ZUM 4.0

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i Krešo Culjak, predstavnik Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite, potpisali su 7. srpnja ugovor, težak 9,6 milijuna kuna, za nabavu pametnih prometnih rješenja u sklopu projekta Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).

 “Ovo je početak ostvarenja mog obećanja da će naša gradska uprava cijeli ovaj mandat intenzivno raditi na dovršetku svih procesa digitalizacije kako bi se do 2025. godine pozicionirali na mjesto digitalnog lidera u Hrvatskoj. ZUM smo identificirali među 5 ključnih projekata jer njime razvijamo novi digitalni prometni sustav za javni prijevoz i parking. Potpisom ovog ugovora započinjemo proces pametnog upravljanja prometom po uzoru na neke od velikih europskih gradova, a sve ovo radimo kako bi Zadar učinili još kvalitetnijom sredinom za život naših sugrađana i posjetitelja”, poručio je gradonačelnik Dukić.

Ukupna vrijednost projekta punog naziva “Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)” je 14.813.840,30 kuna, od čega 12.160.000,00 kuna čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Projektom ZUM 4.0 uvest će se novi sustavi u javni gradski promet - web portal i mobilna aplikacija za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija), sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav pametnog parkiranja, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu te Centralni Informacijski Sustav (CIS), kao srce cijelog projekta. S obzirom na to da uključuje javni prijevoz i parking, partneri u projektu ZUM 4.0 su tvrtke Liburnija d.o.o. i Obala i lučice d.o.o..

„Ovim projektom Liburnija dobiva mnogo više od samog sustava elektroničke naplate u autobusima. Uspostavit će se pozadinski informatički sustav, koji će nam omogućiti praćenje čitavog voznog parka u realnom vremenu, istaknuo je Edvin Šimunov, direktor Liburnije koja će dobiti „pametne“ autobusne stanice sa zaslonima za informiranje korisnika u javnom prijevozu.

grafiknet zum 00002

Šimunov je istaknuo kako ga najviše veseli što će najveće benefite od uvođenja novih sustava imati njihovi korisnici, s čim se složio i direktor Obale i lučica, Eduard Duka.

„Korisnici će dobiti koristan alat za pravovremeno informiranje o slobodnim parkirnim mjestima s naglaskom na uže gradsko središte u kojem će 1050 parkirnih mjesta biti opremljeno senzorima za detekciju vozila. S obzirom na to da se u tom dijelu grada stvaraju najveće gužve, poglavito u ljetnim mjesecima, informacija o tome ima li slobodnih parkirališnih mjesta i gdje, te koje su alternative, značajno mogu utjecati na donošenje odluka vozača prije nego što uopće dođu u situaciju da se za jedno slobodno mjesto bore s desecima drugih vozača. Stoga bi masovnije korištenje aplikacije za pronalaženje i navođenje do slobodnog parkirnog mjesta, koja će se dobiti kroz projekt, uz prometne displeje moglo doprinijeti smanjenju gužvi. Dodatan benefit za korisnika je mogućnost plaćanja parkinga kroz aplikaciju, istaknuo je direktor Duka.

grafiknet zum 00003

Projekt je pripremila gradska tvrtka Inovativni Zadar koja je u proteklih desetak godina pokrenula niz značajnih IKT projekata.

„ZUM 4.0 je najveći projekt iz domene IKT tehnologija koji je Grad Zadar ikad provodio i, prema našim saznanjima, ne postoji sličan projekt u Hrvatskoj. Rezultat je višegodišnjeg planiranja, modeliranja i osmišljavanja. U Gradu smo raspravljali o različitim inicijativama i parcijalnim projektima iz domene pametnog grada, koje su drugi gradovi već uvodili, od pametnog parkiranja do ticketing sustava u javnom prijevozu. Na kraju smo se ipak odlučili za projekt koji obuhvaća sva ta rješenja, pa i više od toga, te ih integrira u jedan sustav“, poručio je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper.

Jedinstvenost projekta potvrdili su i Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici odabranog Pružatelja usluga koji ima rok od 10 mjeseci za implementaciju pametnih prometnih rješenja u Zadru.

“Za razliku od ostalih gradova, u Zadru se ne vrši digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već se kreiraju novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima, istaknuo je Ivanišević na panelu „Grad Zadar na putu prema pametnim prometnim rješenjima“ koji je danas, povodom potpisivanja ugovora, održan u prostoru Kneževe palače.

Projekt ZUM 4.0 dio je šire slike planiranja digitalne budućnosti grada. 

 „Trenutačno je prisutna velika zaglušujuća buka kad se govori o konceptu My Smart Cityja i digitalizacije javnih usluga. U tom smislu možemo istaknuti dva različita pristupa gradova. Prvi, koji je lakši i koji javnost honorira pozitivnim reakcijama, odnosi se na jednostavnu digitalizaciju postojeće usluge, dok drugi, teži pristup, koji je ujedno i pristup Grada Zadra, obuhvaća strateško planiranje i razvoj vlastite infrastrukture i zadržavanje vlasništva nad podacima koji su, u odnosu na kontekst vremena u kojem živimo, nova nafta, istaknuo je Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

grafiknet zum 00004

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.