DENONA - novi član velike FOGRA obitelji

Uspješno završen projekt certifikacije po FOGRA PSO standardu u zagrebačkoj tvrtci Denona d.o.o. bio je više nego dovoljan razlog za kratki intervju s gospođom Marinom Denonom Gorički, voditeljicom financija tvrtke.

Kada je osnovana tvrtka Denona d.o.o., te kako je tekao njezin razvoj do današnjeg dana?

Tvrtka Denona d.o.o. osnovana je 1992. godine kao grafički studio s dva zaposlenika. Stalnim educiranjem zaposlenika i investiranjem u proizvodne kapacitete razvila se u tiskaru s kompletnim proizvodnim procesom izrade tiskovina i trenutno zapošljava 110 zaposlenika. Osnovne djelatnosti tiskare su grafički dizajn, priprema i obrada grafičkog materijala, skeniranje, digitalni i offsetni tisak te dorada otisnutog materijala.

Denona d.o.o. se može pohvaliti sustavom upravljana kvalitetom kojim je prvi puta, još 2005. godine certificirana prema standardu ISO 9001. Tokom godina implementirala je i slijedeće certifikate u proizvodni proces:  ISO 14001 sustav upravljanja zaštite okoliša i OHSAS 18001 sustav upravljanja zaštite na radu. 2015. godine postali su nositelj FSC® CoC (Chain of Custody) certifikata u proizvodnji tiskanih materijala u tri kategorije FSC 100%, FSC Mix i FSC Recycled.

I konačno 2019. godine tvrtka postaje ponosni nositelji FOGRA cercifikata kojim će jamčiti svim postojećim i budućim klijentima vrhunsku kvalitetu otisaka.

Stalnim razvijanjem i unaprjeđenjem proizvodnje stekla je prepoznatljiv imidž, a osim domaćih klijenata povjerenje su ukazali i inozemni klijenti, što je rezultiralo izvozom od 45% na godišnjoj razini.

Koji su vaši primarni proizvodi i za koja tržišta najviše radite?

Temelj Denonine ponude su tisak i dorada knjiga, zastupljenost u iznosu od 80% ukupne prodaje, te tisak i dorada drugih tiskanih izdanja poput časopisa, monografija, rječnika, enciklopedija i izrada papirne ambalaže. Između ostalog, tiskara nudi svojim klijentima cjelovita rješenja izrade svih tiskovina. Tiskara najviše izvozi na zapadno europska tržišta.

Denona 1

Zašto ste se odlučili za certifikaciju po FOGRA PSO standardu?

Iako je Denona d.o.o. već izrađivala svoje proizvode prema svim pravilima struke, u sam proces certifikacije krenula je kako bi pristupila zajednici kvalitetnih i međunarodno priznatih tiskara. Također, prepoznala je prednosti koje FOGRA certifikacija donosi - od veće prepoznatljivosti na tržištu do kvalitetnije proizvodnje i bolje učinkovitosti u samom proizvodnom procesu.

Istovremeno smo iskoristili priliku i prijavili svoj projekt za „Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom “ sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, te u suradnji s tvrtkom Valzor d.o.o. uspješno ga završili i potpisali ugovor o sufinanciranju projekta.

Kako je tekao proces pripreme za certifikaciju, te koju je ulogu prilikom priprema imao g. Dean Tolp?

G. Dean Tolp bio je uključen u sam proces implementacije certifikata od samih početaka. Njegovo savjetovanje obuhvaćalo je slijedeće:

  1. Analizu postojećeg stanja u proizvodnim procesima koji su vezani za standardizaciju
  2. Izrada plana aktivnosti na temelju procjene postojećeg stanja
  3. Preporuka za nabavku opreme
  4. Usavršavanje djelatnika odvojeno po odjelima grafičke pripreme, tiska, tehnologije i komercijale
  5. Probno tiskanje prema ISO 12647-2
  6. Izvještaj o svim učinjenim postupcima

Po završetku analize zatečenog stanja, prvo smo započeli s teorijskim predavanjima i to zasebno za odjele grafičke pripreme i tiska, te dodatno za odjel tehnološke pripreme rada i prodaje.

G. Dean Tolp je preporučio nabavku novih uređaja - denzitometra za mjerenje rastertonskih vrijednosti na osvijetljenoj ofsetnoj ploči, te spektrofotometra sa širokim rasponom funkcija koji će dodatno olakšati primjenu standarda u svakodnevnom poslovanju.

Za svaki odjel pripremio je zasebnu prezentaciju, prilagođenu i proširenu sukladno njihovom području djelovanja. Rasporedili smo se u manje grupe kako bi se proizvodnja mogla nesmetano odvijati, a istovremeno smo prikupljali nova saznanja i pripremali se za sam proces certifikacije.

Završetak praktične radionice ujedno je bio i test, odnosno proba certifikacije tijekom koje smo obuhvatili sve procese i provjerili da li su svi unutar zadanih standarda. To nam je uvelike pomoglo jer smo praktički obuhvatili sve što je bilo uključeno i kasnije na samoj certifikaciji.

Koja je glavna prednost uvođenja PSO standarda?

Uvođenje certifikata ISO 12647-2, FOGRA PSO će omogućiti sigurnost i kontrolu proizvodnog procesa, kvalitetu tiska, osigurati njegovu ponovljivost i stabilnost proizvodnje. Implementacijom certifikata će se standardizirati proces proizvodnje, povećati prihodi, izvoz te konkurentnost poduzeća na tržištu.

Nadalje, poduzeće će moći poslovati s partnerima koji zahtijevaju posjedovanje certifikata kao preduvjet za početak poslovanja što će povećati zastupljenost na tržištu te prihode od prodaje i izvoza.

Benefit uvođenja FOGRA PSO standard jest i sama potvrda renomiranog njemačkog instituta da se procesi unutar naše tvrtke odvijaju prema standardu koji je propisan za grafičku industriju što pruža određenu sigurnost tuzemnim i inozemnim klijentima.

Denona 2

Tagovi: Standardizacija

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.