DPC - Najprofitabilnija digitalna tvornica u regiji Adria-Balkan

Gotovo dva desetljeća razvoja i jasne vizije profesionalnog poslovanja doveli su DPC (Digital Printing Centar d.o.o., Belgrade, Serbia) na mjesto tržišnog lidera u tisku širokih formata. Ekonomski pokazatelji u zadnjim periodima stavljaju DPC na prvo mjesto ne samo na domaćem tržištu Srbije, već i u cijeloj regiji Adria-Balkan (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina).

Ovi rezultati još su impresivniji kada znamo da je taj ekonomski rezultat postignut uz visoka konstantna ulaganja u moderan proizvodni prostor i najnaprednije tehnologije i poslovna rješenja za industrijski digitalni tisak širokih formata. Uz kompletno preseljenje proizvodnje na novu lokaciju u kratkom vremenskom periodu instalirana su ukupno tri industrijska Durst pisača. Riječ je o UV inkjet pisačima Durst UV Rho 312R za tisak iz role i dva Durst UV P10 200 hibridna pisača (flatbed & roll-to-roll) koji su instalirani od strane regionalnog zastupnika, tvrtke Grafik.net (Grafik.net d.o.o., Zagreb, Croatia).

Ovakvo ulaganje u Durst opremu nije prošlo neprimjećeno jer je riječ o tehnološkom lideru čiji su pisači bez premca u ovom segmentu digitalnog tiska širokih formata. U razgovoru s vlasnikom DPC-a, g. Slobodanom Bobanom Petrovićem, saznali smo više o razlozima za ovakvo ulaganje, kakav je njegov pogled na branšu i tržište te kakav su stav i energija potrebni da bi se ostvario vrhunski poslovni rezultat.

002 DPC DURST 7

Kako je DPC postao brand?
Daleke 2000. godine osnovan je Digital Printing Centar (DPC). Od samog početka težili smo tome da postanemo regionalni centar digitalnog tiska. Za to je bio potreban sasvim drugačiji pristup poslovanju od onog koji je tada bio prisutan na tržištu. Postavili smo novi standard u odnosu s klijentom i print servis koji je uistinu nudio kompletnu uslugu i rješenje za sve potrebe naših kupaca po principu “od želje do realizacije”. Uporan rad, zalaganje, veliki trud i beskonačna količina uložene energije rezultirali su promjenom u načinu razmišljanja klijenata i novim pogledom na tržište print usluga.

Godine koje su uslijedile bile su godine intenzivnih putovanja, sajmova i sastanaka u potrazi za znanjem i inovacijama, a rezultirale su investicijama u pravu opremu i prostor. Nastavljamo razvijati tvrtku na valu dobrih, pozitivnih i kreativnih vrijednosti koje gradimo u odnosima s našim partnerima i dobavljačima. Ulažemo u obrazovanje zaposlenika, a neprestanim uvođenjem novih tehnologija i proizvoda stvaramo tržište i s njim rastemo.

Danas smo korak ispred tržišta. Želimo biti, i jesmo, korak ispred s tehnologijama, sa znanjem, trudom koji ulažemo u svaki posao ma koliki on bio. Sve ovo dovelo nas je od procesa tiska do kompletne digitalizacije dorade konačnog proizvoda, formiranja novih proizvodnih procesa, ali i do formiranja voznog parka, application tima, logistike i dr. Slogani koji su nas pratili kroz godine u samo nekoliko riječi govore puno o našem odnosu prema poslu, izazovima i tržištu.

„Od ptice mleko.” – „Budite realni - tražite nemoguće.” – „imPRESSionirajte!“ - “Korak ispred svih.”

002 DPC DURST 22

Koliko radnika zapošljavate i na kojim tržištima danas poslujete?
Trenutačno u svim odjelima zapošljavamo oko 120 radnika. Ova brojka obuhvaća prodaju, logistiku, tisak i doradu. Digitalni print je print on-demand i od vas se traži da budete čudotvorac. Zbog toga u broju zaposlenih moramo biti fleksibilni i po potrebi angažiramo dodatnu radnu snagu.

Većinu poslovnih rezultata ostvarujemo na lokalnom tržištu Srbije. U planovima za budućnost je otvaranje stranih tržišta, ali je još prerano govoriti o detaljima.

U zadnje dvije godine investirali ste u tri Durst stroja. Koji su ključni razlozi iz kojih ste odabrali ovu tehnologiju i koje su prednosti Durst strojeva u odnosu na ostale inkjet sustave? Što to za Vas znači u odnosu na konkurenciju?
Prije dvije godine investirali smo u prvi Durst P10-200 flatbed sustav. Zbog kvalitete otiska zadovoljavali smo sve zahtjeve za kvalitetom na više natječaja i ugovorili smo veći volumen tiska za klijente poput Frikoma na razini regije. S obzirom na taj volumen tiska, bilo je logično da dodamo drugi stroj kako bismo olakšali rad, imali mogućnost odrađivanja manjih naklada dok je jedan stroj u radu i osigurali back-up. Drugi nam je stroj omogućio da prihvatimo više poslova uz mogućnost istovremenog odrađivanja većeg volumena.
Durst Rho 312R za tisak iz role instaliran je početkom godine, a period puštanja stroja u rad bio je vrlo kratak - gotovo da nije postojalo vrijeme prilagodbe. U manje od tri mjeseca napravili smo više od 30.000 kvadrata, što je 50% više od naših projekcija i očekivanja. Što se tiče brzine ispisa, vrijeme potrebno za tisak se skratilo za dva, a za neke poslove i tri puta. Ovo povećanje kapaciteta omogućilo nam je da odradimo vrlo intenzivnu predizbornu kampanju u Srbiji koja je u manje od tri tjedna imala dvije kompletne izmjene vizuala. Ovaj zahtjevan posao smo zahvaljujući Durst stroju odradili bez problema i u roku te smo opravdali naš slogan: „Budite realni - tražite nemoguće“.
Ulaganje u Durst strojeve smo planirali ranije, ali zbog selidbe u novi prostor i velika ulaganja to jednostavno nije bilo moguće. Podrškom od strane dobavljača uspjeli smo doći do povoljnih tvorničkih kredita i ostvariti ovaj tehnološki napredak. Vrijeme proizvodnje se skratilo i tržište je odmah osjetilo da postoji centar iz kojeg se na sve upite odgovara potvrdno, bez obzira na rokove. Rezultat je takav da smo uz povećanje volumena odmah dobijali više posla. Prilikom preuzimanja narudžbe od strane agencija na upite i rokove svaki je odgovor bio: „Možemo!“. („Yes, we can!“)
Fokus DPC-a na kompletnu uslugu i realizaciju u najkraćem roku, uz vrhunsku kvalitetu, rezultirao je mjestom izvan konkurencije na regionalnom tržištu tiska širokih formata. Da bi to bilo moguće za tisak je potrebno koristiti tehnologiju koja je također izvan konkurencije - Durst.

002 DPC DURST 23

Koju je ulogu prilikom odabira Dursta imala kvaliteta usluga tvrtke Grafik.net?
U prošlosti smo surađivali s više distributera, ali ni jedan nije imao predanost i viziju dugoročne suradnje koja bi se podudarala s našom željom za postavljanjem visokih standarda u svim segmentima poslovanja. Pojavom tvrtke GrafikNet dobili smo relevantnog regionalnog partnera, ozbiljno koncipiranu tvrtku za davanje podrške iz područja koja su njihova uska specijalnost. Istovremeno je Durst napravio veliki tehnološki iskorak revolucionarnom mašinom P10, što se prenijelo i na 312R. Mi smo bili spremni na prelazak na novi nivo i stvari su se jednostavno poklopile.

U posljednje tri godine s Grafik.net-om istražujemo nove mogućnosti i dobivamo informacije s tržišta, što je iznimno bitno. Zahvaljujući njihovom predstavniku, g. Deanu Tolpu, cijeli segment našeg poslovanja vezan uz Durst je u potpunosti pokriven. Imamo odličnu tehničku podršku i cijela priča je dobitna kombinacija.

DPC je podignut prije svega na temelju naše volje za napredovanjem i investiranjem u znanje. U suradnji s dobavljačima s kojima imamo iznimne odnose stvorio se “dobar vajb” jer su oni nama rudnik znanja, a mi smo dobra točka u kojoj je moguće isprobati najnovije tehnologije i njihove mogućnosti.

Što je “print” danas i koje je njegovo mjesto u društvu?
Digitalni print se uvukao u sve pore društva, svi ga koriste i svima je potreban. Do uspjeha DPC-a je došlo zato što smo imali drugačiji karakter. Mi smo se svojom energijom trudili da budemo više od dobavljača, da budemo partneri. Ako radite posao na ovoj razini, pripadnik ste široke lepeze u društvu. Kao kad sportaši kažu da im je sport dao puno, ja mogu reći da mi je print dao puno.

 

Tagovi: Durst

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 22 godine s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.