Prva instalacija UV ink-jet stroja za digitalni tisak etiketa iz role u Adriatik regiji! - Durst TAU 330E

UV INK-JET TISAK SAMOLJEPIVE NALJEPNICE U ROLI - NIŠA S VISOKOM DODANOM VRIJEDNOSTI

Grafika iz Osijeka (Grafika d.o.o., Osijek, Croatia) na lokalnom tržištu istočne Hrvatske nema pravu konkurenciju u komercijalnom tisku. Posluju od 1989. godine, a osnivač i vlasnik tvrtke g. Ivan Plačko, u 75. godini života, isti je vizionar kao i prije trideset godina kada je kao jedan od prvih prepoznao prednosti digitalnih tehnologija u grafičkoj industriji. Najnovije ulaganje Grafike je DURST TAU 330E za UV ink-jet tisak iz role i popratna GM doradna linija koji su instalirani od strane regionalnog zastupnika, tvrtke Grafik.net (Grafik.net d.o.o., Zagreb, Croatia). Ovo je za Grafiku ulazak u sasvim novu tržišnu nišu digitalnog tiska samoljepivih naljepnica u roli od kojeg očekuju značajno povećanje proizvodnih mogućnosti, širenje tržišta te rast izvoza i prihoda.

Kada je osnovana Grafika d.o.o. i kako ste prepoznali prednosti digitalne proizvodnje u grafičkoj industriji?

Tvrtka je osnovana 1989. godine i u početku smo se bavili izradom grafičke pripreme za knjige. Bili smo prvi na ovim prostorima koji su 1991. koristili laserski pisač kojeg smo naručili iz Amerike. Tako smo počeli s digitalnim tiskom malih naklada knjiga, prospekata i kataloga. Već tada sam shvatio da će digitalna tehnologija biti revolucija u grafičkoj industriji. Jedne smo godine napravili oko 150 naslova knjiga što je za to vrijeme i druge “klasične” tehnologije tiska bilo iznimno mnogo. Digitalna proizvodnja knjiga tada je bila vrlo profitabilna.

Koji su danas Vaši primarni proizvodi i koje tehnologije koristite u proizvodnji?

Naš primarni proizvod do sada je bila knjiga. Kroz povijest smo radili dosta monografija i ostale proizvode karakteristične za komercijalni tisak. Specijalizirali smo se za tisak mikro naklada na digitalnim strojevima, a za tisak malih naklada koristimo offsetne strojeve. Imamo četverobojni i peterobojni Man Roland s izvanrednom brzinom pripreme stroja za tisak (automatsko podešavanje bojanika) koju smo također realizirali u suradnji s Grafik.net-om. U stanju smo na jednom stroju napraviti 10 do 12 kolornih priprema u smjeni. U ovom segmentu smo postigli visok nivo produktivnosti, ali je tu konkurencija velika, a samim time profit je nizak. To nas je potaklo na traženje novih, isplativijih niša u tisku i širenje proizvodnog programa.

Na kojim tržištima ste prisutni?

Primarno nam je lokalno tržište Osijeka i Osječko-baranjske županije, a proizvodimo za klijente širom Hrvatske. Manji dio proizvoda i izvozimo. Novim ulaganjem želimo širiti tržište, jer je UV ink-jet tehnologija iz role u tisku samoljepivih naljepnica bez konkurencije na ovom području. Sada u kratkom roku možemo ponuditi vrhunsku kvalitetu otiska i očekujemo povećanje naših izvoznih aktivnosti za više od 50%. Analiza cijene proizvoda na tržištima Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske svakako ostavlja prostor za našu konkurentnost. Uskoro planiramo otvaranje predstavništva u Pečuhu čime bi otvorili dio mađarskog tržišta.

Na koji će način ulaganje u DURST opremu i UV ink-jet tehnologiju za tisak iz role otvoriti nova tržišta i proizvode?

Etikete smo do sada tiskali isključivo na papiru i “iz arka”. Digitalni tisak iz role UV ink-jet tehnologijom na DURST TAU 330E za nas je ulazak u sasvim nov način proizvodnje. Ovom tehnologijom značajno će se povećati naše proizvodne mogućnosti, jer omogućuje tisak na različite tipove tiskovnih podloga (PE, PVC, prozirne i neprozirne podloge, metalizirane podloge itd.) debljine do 0,5 mm. Pored tiska naljepnice u roli, koje su mogu aplicirati strojno ili ručno na proizvod naših kupaca, u mogućnosti smo proizvoditi i ambalažu u malim serijama, kao npr. kutije manje veličine za kozmetičke proizvode i slično. Uz stroj je instalirana doradna linija GM koja uz štancanje i ricanje omogućuje i dodatno oplemenjivanje naljepnice (foliotisak koji istovremeno radi iz dvije folije i UV lakiranje cijele površine ili parcijalno), što će dodatno povećati vrijednost gotovog proizvoda.

Što se tiče formata i brzine stroj je u mogućnosti tiskati rolu širine 350 mm (širina otiska je 330 mm) brzinom od 48 dužnih metara u minuti što je “super dovoljno”. Kada bi u početku stroj efektivno radio samo nekoliko sati dnevno, financijski rezultat toga bio bi dovoljan za otplatu kredita.

Velika prednost ove tehnologije je i mogućnost personalizacije otiska i varijabilnog tiska što je jedna od glavnih prednosti digitalne tehnologije. To znači da svaka naljepnica  može biti drukčija i nositi jedinstvenu sliku, poruku,  cod ili broj prilikom numeriranja.

Koji je ključni razlog zbog kojeg ste odabrali DURST UV ink-jet tehnologiju u odnosu na sustave za ditgitalni ispis drugih proizvođača? Kako je tekla Vaša suradnja s Grafik.net-om prilikom ove investicije?

Jedan od razloga je taj što je riječ o tehnologiji koja, kao što je prije spomenuto, ne postoji na regionalnom tržištu (UV ink-jet iz role). Drugi je razlog u cijeni koštanja otiska koja je, pogotovo korištenjem novih visoko pigmentiranih HD boja, prema mojim kalkulacijama daleko niža od cijene otiska kod konkurencije. Računam i na to da će u budućnosti cijena ovih boja, globalnim rastom korištenja digitalnih tehnologija, općenito padati.

Suradnja s Grafik.net-om traje duži niz godina, ali je do sada bila vezana uz unapređenje pripreme ofsetnih strojeva za tisak. Za vrijeme planiranja projekta 2016. saznao sam da je Grafik.net zastupnik za DURST i organiziran je posjet tvornici i demo centru. Posjet tvornici me oduševio jer odaje veliku sigurnost i stabilnost u poslovanju za budućnost. Njihov institut za razvoj boja je garancija da će se u budućnosti razvijati i potrošni materijal. Ova reputacija je bila presudna prilikom odluke u ulaganje. Također smo posjetili GM u Danskoj.

Prilikom instalacije stroja bili su prisutni serviseri DURST-a, GM-a i Grafik.net-a koji će u budućnosti održavati oba instalirana stroja. Sve je odrađeno u roku, a ugovori o garanciji su potpisani, DURST na dvije godine, GM na godinu dana.

Kako je investicija planirana i ostvarena? O kojoj razini investicije govorimo i koja je njena struktura?

Projekt započet sredinom 2016. godine, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo ga je u prosincu prošle godine. Projektni ugovor je potpisan 10. veljače ove godine. Investicija je realizirana pomoću sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i obuhvaća kupnju spomenutih suvremenih strojeva za digitalni tisak i doradu koji će omogućiti izradu samoljepivih naljepnica u roli te sitne ambalaže. Naziv tog projekta je Ulaganje u nabavu opreme s ciljem jačanja poslovne konkurentnosti poduzeća Grafika d.o.o. Osijek.

Ukupna je vrijednost projekta 4,8 milijuna kuna. Od ovog iznosa 45 posto ili 2,16 milijuna kuna su nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. No ukupna investicija će biti znatno veća nego što je navedeno u projektu, tj. više od 5,5 milijuna kuna.

Grafika d.o.o. ostvaruje ukupan godišnji prihod u visini od šest milijuna kuna, 2016. smo zapošljavali 22 osobe, sada nas je 25, a kada projekt bude završen, 2019., u Grafici smo se obvezali zadržati sve postojeće radnike i povećati broj zaposlenih na 28 te godišnji prihod povećati na 8,5 milijuna kuna.

 

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 20 godina s vama

CTP SUSTAVI

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.