Rast na krilima tehnologije

Kupnja većinskog udjela u osječkoj tvrtki Grafika od strane tvrtki Skripta tisak i Skripta stvorila je najjačeg igrača u grafičkoj industriji u Slavoniji. Od akvizicije 2018. godine, Grafika Osijek je rasla dvoznamenkastim stopama rasta poslovanja da bi 2019. godinu završila u plusu od 24% i s povećanim brojem zaposlenih. Danas je Grafika Osijek opremljena suvremenim strojevima, ambicioznim i stručnim kadrom te ima sve predispozicije da u sljedećim godinama uđe u grupu vodećih hrvatskih grafičkih tvrtki.

Prvi dani veljače su nas odveli u Osijek gdje smo razgovarali o razvoju i planovima za budućnost s jednim od vlasnika, gospodinom Sašom Ostojićem.
Prilikom spajanja ove tri tvrtke, nije došlo do smanjivanja broja zaposlenih, dapače, zbog povećanja opsega posla i zbog sinergijskog učinka sve tri tvrtke, konstantno smo povećavali broj zaposlenih kako bismo odgovorili potrebama tržišta i rokovima isporuke naših usluga i proizvoda. Danas naša grupacija tvrtki zapošljava više od sedamdeset djelatnika u segmentu servisa, XXL tisku i doradi te u komercijalnom tisku kojim se bavi Grafika. Prihodi su nam rasli više od dvadeset posto i prihod grupacije se znatno odmaknuo od dvadesetak milijuna kuna s iznadprosječnim stopama rasta u ovoj godini.”

grafika osijek 00002

Jeste li zadovoljni tehnološkom opremljenošću tvrtke i koji dio planirate poboljšavati?
U načelu, tehnološka opremljenost u tvrtkama je zadovoljavajuća. U proteklim godinama smo stalnim investicijama pokušali pratiti razvoj strojeva vezano za tisak i doradu. Zadnja važnija investicija iz 2019. je bio stroj za plastificiranje araka B2, Komfi Delta 52 koji je već u prvim mjesecima korištenja u potpunosti opravdao uložena sredstva. Planovi za ovu godinu su usmjereni prema daljnjem obnavljanju strojeva u doradi, u planu je nabavka novog programibilnog rezaćeg stroja koji nam treba zamijeniti postojeći zastarjeli rezaći stroj i omogućiti nam još veću protočnost i kvalitetu grafičke proizvodnje.

Imate li implementirana ERP/MIS softverska rješenja i koja za objedinjenje poslovanja tri tvrtke?
Softverska ERP/MIS rješenja su djelomično implementirana u našim tvrtkama i omogućuju nam kvalitetno praćenje poslovanja. Cijeli sustav poslovanja nije pokriven i u našim je razvojnim planovima za buduće kratkoročno razdoblje, jer učinkoviti proizvodni i uslužni procesi jako ovise o kvalitetnom upravljanju procesima. Također planiramo investicije u certificiranje poslovanja. U sustavu tvrtki trenutačno Grafika d.o.o. ima certifikat ISO 9000:2015 za upravljanje sustavom kvalitete, a u planu je uvođenje još nekih.

Koje Vam je usko grlo u proizvodnji, najveći izazovi?
S obzirom na veliki kapacitet ofsetnog tiska (dva B2 Roland 4 i 5-bojna ofsetna stroja) te digitalni UV ink jet stroj za tisak etiketa Durst TAU, koji svojom visokom produktivnošću omogućavaju korektne rokove isporuke, najčešća uska grla pojavljuju se sezonski u odjelu grafičke pripreme, a posebice u grafičkoj doradi. Unatoč dobroj opremljenosti doradnim strojevima vrlo često su ručni radovi u doradi dovodili do zagušenja i uskih grla. Ali i to smo rješavali sezonskim zapošljavanjem i angažiranjem studenata preko Student servisa.
U dosadašnjem poslovanju najveći su izazovi kako doći do kvalitetnih poslova i odraditi ih što brže uz što manje troškove - naravno. Ali tim su izazovima izloženi svi koji rade na tržištu grafičkih usluga i proizvoda u RH. Trik je u tome kako se izdići i razlikovati od konkurencije, nametnuti se tržištu i kupcima i zadržati ih. Univerzalne formule nema, sve to ovisi o nama samima.

U 2017. godini je napravljena velika investicija u Durst Tau 330E i GM doradnu liniju. Kakva su Vaša iskustva nakon 3 godine korištenja ove tehnologije?
Gotovo 3 godine su prošle od instalacije UV ink jet stroja za tisak etiketa na roli  Durst Tau 330E. Nakon pomalo trnovitog početka i prilagođavanja novoj tehnologiji, strpljivo smo razvijali tržište. Ispitivali smo nove materijale - supstrate, testirali folije, klišee, alate za štancanje da bi danas bili pouzdan partner za dobavu etiketa na roli. Godinu 2019.-tu smo završili s 41 posto rasta opsega proizvodnje i prometa u tisku etiketa na roli u odnosu na 2018. godinu. To je dobra smjernica za daljnji rad i napore za osvajanje novih tržišta etiketa.
UV ink jet tehnologija za proizvodnju etikete na roli omogućava našim kupcima da bez visokih troškova pripreme i izrade tiskovnih formi, u vrlo kratkom vremenu mogu dobiti vrhunsku etiketu u manjim i srednjim nakladama. Ekonomično proizvodimo za tržište naklade od nekoliko stotina pa do cca 80.000 etiketa. Pritom su za te naklade cijene po etiketi vrlo konkurentne u odnosu na konvencionalne tehnike. Kao dokaz tome je i prisutnost Grafike na tržištu etiketa širom RH. Korisnicima naših etiketa osiguravamo kvalitetnu i cjenovno povoljnu etiketu unutar kemijske ili prehrambene industrije, za brojne proizvođače vina, ulja, sokova, piva, a krug naših kupaca svakim se danom i dalje širi. Među najvećim kupcima izdvajamo Saponiu, Žito i brojne vinare, maslinare i medare od Iloka pa sve do Pelješca.

grafika osijek 00003

Možete li konkurirati klasičnim tehnologijama s cijenom gotovog proizvoda?
S obzirom da za digitalni tisak etiketa ne trebamo nikakvu tiskovnu formu, u prednosti smo nad konvencionalnim tehnikama u vremenu reakcije na upit i narudžbu kupca. Naša proizvodnja je u mogućnosti u istom danu zaprimiti narudžbu i isporučiti etikete na roli. Naša etiketa je konkurentna etiketi otisnutoj u konvencionalnoj tehnici u manjim i srednjim nakladama i cjenovno, jer u cijeni etikete nije sadržan trošak izrade tiskovnih formi i vrijeme pripreme stroja.

Uz Durst Tau, investirali ste i u doradnu liniju GM. Koje su Vaše mogućnosti ispisa s ovako konfiguriranim proizvodnim sustavom?
Doradna linija Grafisk Maskinfabrik GB 330FB je drugi dio linije, na kojem radimo finalizaciju etiketa na roli odnosno njihovu doradu. Na stroju danas možemo otiskivati foliju za oplemenjivanje etiketa, UV lakirati na flekso jedinici i štancati na polurotacijskoj štanci, razrezivati i premotavati role. U planu nam je daljnja nadogradnja stroja za slijepi tisak i parcijalni UV lak.

Koriste li Vaši naručitelji sve mogućnosti personalizacije?
Samo nekoliko naših kupaca koristi mogućnost personalizacije etiketa. VDP modul nam omogućava da uz standardni tisak promjenjivih podataka na etikete, variramo i neke druge grafičke elemente čime dobivamo originalnu, gotovo unikatnu etiketu na roli. Vjerujem da će kupci u budućnosti shvatiti što im VDP pruža i da će koristiti te mogućnosti.

Koliko je važno u industriji etiketa nuditi lak i foliju?
Danas se većina vinskih i raznih premium etiketa oplemenjuje folijom ili parcijalnim UV lakom. Ove opcije postaju standard u proizvodnji folija i smatramo da je neophodno imati u ponudi ove doradne operacije. Digitalni UV tisak nam pruža i neke dodatne mogućnosti u tisku i "eksperimentiranje" sa supstratima tako da se efekt lakiranja i foliotiska može simulirati kroz klasični CMYK tisak.

grafika osijek 00004

Kako ste zadovoljni sa servisnom podrškom?
Servisnu podršku nam pruža tvrtka Grafik.net iz Zagreba i do sada smo svaki naš problem rješavali ili daljinski putem spajanja servisera putem interneta ili dolaskom servisera u naš pogon. Uglavnom, za tri godine korištenja Durst Tau330, nije bilo bitnijeg zastoja. U svakoj ozbiljnijoj proizvodnji je to jedan od najvažnijih faktora uspješnog nastupa na tržištu.

Je li danas moguće biti uspješan samo na domaćem tržištu ili je nužno širenje na regiju i Europu?
Izvoz i širenje na vanjska tržišta uopće nije pitanje, već logičan put u razvoju tvrtke. Kapaciteti tiska etiketa kojima sada tvrtka raspolaže još nisu u potpunosti iskorišteni i treba uvijek tražiti nova tržišta za plasman naših etiketa.
Grafika d.o.o. ostvaruje izvoz  prodajom proizvoda i usluga u zemlje u okruženju, prvenstveno u Mađarsku, Sloveniju i Austriju. Za sada je postotak izvoza u odnosu na ukupan promet tvrtke mali, ali planovi za povećanje su ambiciozni. Jesenas smo sudjelovali na sajmu grafičkih proizvoda i usluga XFair u Beču i vjerujemo da će kontakti koje smo tamo ostvarili, uroditi i sklapanjem novih izvoznih poslova.

Kako vidite budućnost posla kojim se bavite?
Industrija oglašavanja, marketing i sve ono što je vezano za procese prema kupcima, usko je vezano sa spektrom usluga i proizvoda koje Skripta, Skripta tisak i Grafika danas nude na tržištu. Sustav sve tri tvrtke može pokriti ogroman dio potreba u smislu XXL tiska, personaliziranog tiska, tiska materijala za oglašavanje i označavanje, obljepljivanja i označavanja vozila, prodajnih mjesta, displaya, proizvodnje kataloga, brošura, plakata, prospekata. Pokrivamo i potrebe prerađivačke industrije kroz ambalažu, etikete, korisničke upute, blagdanski i darovni program te još mnogo toga.
Sinergija ove tri tvrtke nam osigurava zadovoljenje potreba kupca za širokim spektrom grafičkih usluga na jednom mjestu. Današnji kupac je vrlo zahtjevan, ima visoko postavljena očekivanja, a rok isporuke je odmah. Naša mogućnost prilagodbe potrebama kupca nam je osigurala iznadprosječan rast u prijašnjim godinama i bez straha ulazimo u godine pred nama.

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.